Форма входу

Пошук

Календар

«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 44

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Вівторок, 30.04.2024, 16:43
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
СУТИСКІВСЬКИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ «СЛАВА»
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід
Головна » 2016 » Червень » 17 » Звіт про роботу музею за 2010-2015 р.р.
12:17
Звіт про роботу музею за 2010-2015 р.р.

Звіт про роботу музею після присвоєння йому звання «Народний»

Протягом минулого 2010 року Сутисківський історичний музей продовжував по всіх формах музейної роботи успішно працювати і підвищував рівень обслуговування населення смт Сутисок і навколишніх населених пунктів. Відповідно до постанови колегії управління культури і туризму Вінницької Обласної Державної Адміністрації № 2/5 від 28 квітня 2010 року музею було присвоєно звання «Народний».

Продовжено в музеї дослідницьку роботу з членами історико-краєзнавчого гуртка по дослідженню і вивченню які стосувалися руху опору на Тиврівщині в роки Великої Вітчизняної війни.

Проводилася робота по оновленню експозиції окремих розділів музею, і планомірна діяльність по заміні оригіналів документів та фотографій копіями.

До 65 роковин закінчення Великої Вітчизняної війни в музеї було проведено більше 20 екскурсій для учнів школи та жителів селища, організовано виставку самодіяльного художника смт Сутисок Ванхольського А.Е. Фонди музею поповнились картиною «Подвиг» самодіяльного художника з Тиврова Панкоші Л.П.

Будівля музею історії Сутисок Виставка робіт Ванхольського А.Е.

Протягом минулого 2011 року Сутисківський народний історичний музей «Слава» продовжував роботу по створенню збірки «Берегині Сутисок» присвячену 20-річчю Незалежності України. Систематизувалися і вивчалися матеріали по історії Тиврівського району у співпраці з Тиврівським районним краєзнавчим музеєм (директор Олімчук А.І.)

До 66 річниці закінчення Великої Вітчизняної війни в музеї було проведено 16 екскурсій для жителів селища та учнів місцевої школи у період проведення «Вахти Пам’яті». Також було організовано проведення уроку мужності з учасниками Великої Вітчизняної війни Марусаном Д.П. та Мільчаковим В.П. для учнів школи та гуртківців було організовано екскурсії до могили Д.Нечая.

 

Протягом минулого 2012 року Сутисківський історичний музей «Слава» майже по всіх формах музейної роботи працював добре. Проводилася велика дослідницька робота з членами історико-краєзнавчого гуртка який був створений при музеї та учнями Сутисківської ЗОШ по дослідженню та вивченню матеріалів які стосувалися Голодомору 1932-33 рр., видатних діячів нашого краю, вивченню колядок, щедрівок та обрядових звичаїв Тиврівщини.

В музеї було організовано виставку самодіяльного художника, колишнього жителя смт Сутисок Кучера В.С.

У 2012 році за рахунок благодійних внесків громадян Сутисок і Тиврівського району у співавторстві вчителя історії Гніванської ЗОШ Коваля О.І. і завідуючого Сутисківським історичним музеєм «Слава» Тамтурою А.В. було видано книгу «Історія Тиврівщини» накладом 260 екземплярів. Книга успішно пройшла презентацію в обласній бібліотеці ім.. Тімірязєва, Тиврівській районній бібліотеці та бібліотеці смт Сутисок.

В 2013 році Сутисківський історичний музей «Слава» нагромаджував досвід по науково-дослідницькому, фольклорно-етнографічному та краєзнавчому напрямках. В музеї було відкрито фото-виставку заслуженого журналіста України В.Очеретного.

Розпочата акція по виготовленню портретів воїнів-земляків які загинули в 1941-1945 рр. на полі бою у роки війни під назвою «Слава героям».

Систематично проводилися уроки мужності з учням Сутисківської ЗОШ та з участю учасників Великої Вітчизняної війни Лесем А.І.,  Тесецьким Л.І.

До 462 річниці селища Сутисок в музеї було організовано ряд культурно-мистецьких заходів, зустрічі з цікавими людьми та було організовано виставку ляльок-мотанок відомої майстрині Поворознюк Л.О.  з м. Гнівані.

В 2014 році в музеї продовжувалася робота по оновленню експозицій окремих розділів, збору документів для відкриття експозиційної виставки «Слава героям» про учасників АТО.

У кровопролитній гібридній війні на Донбасі гинуть її найкращі сини. Не оминуло важке горе і наше селище. На полі бою загинули Кулібаба-Буков В., Скиба О., Долінський В.

Кулібаба-Бухов Віктор Анатолійович народився в смт Сутиски Тиврівського р-ну 2 лютого 1979 р. після закінчення Сутисківської середньої школи проходив військову службу у Збройних Силах України. До участі в АТО Віктор Анатолійович працював по спеціальності пов’язаної з торгівлею. Він користувався повагою та довірою співробітників та друзів.

29 серпня 2014 р. Кулібаба-Бухов В. був мобілізований і виконував обов’язки стрільця гранатометника взводу батальйону оперативного призначення Національної Гвардії України. 1 жовтня 2014 р. його підрозділ прибув до зони АТО в м. Слов’янськ, ніс службу на блок постах навколо міста. Під час виконання бойових завдань поблизу м. Дебальцеве 7 жовтня 2014 р. він загинув. Похований на Сутисківському кладовищі.

Скиба Олександр Сергійович народився 5 січня 1974 р. в смт Сутисках Тиврівського р-ну. З 1981 по 1991 рік навчався в Сутиській СШ. Закінчив Немирівске ПТУ №10. Після служби в Збройних Силах України О. Скиба тривалий час працював у Гніванському міському відділі міліції. З 2005 р. він працював в охоронній фірмі.

На війну пішов добровольцем. Бойову службу проходив в батальйоні «Айдар» з позивним «Термінатор». Загинув 5 серпня 2014 р. зазнавши смертельних ран в бою за м. Металіст. Спочатку був похований у м. Старобільськ Луганської обл.., потім його було перепоховано в смт Сутисках.

Долінський Віктор Григорович народився 8 квітня 1980 р. в с. Нижній Олчадаїв Могилів-Подільського р-ну. Проходив військову службу в МВС України. Тривалий час проживав в Сутисках. Прапорщик, інструктор гранатометник взводу вогневої підтримки спецпідрозділу «Ягуар» ВЧ 3029 Західного оперативно-територіального об’єднання Національної Гвардії України. Долінський Віктор був одним із кращих фахівців своєї справи. Загинув 14 жовтня 2014 р. від вибуху гранати в бою за м. Слов’янськ.

До 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка в музеї проведені такі заходи:

  1. Відкрито виставку вишиваних робіт жителів смт Сутисок та Тиврівщини «Про Великого Кобзаря».
  2. Проведено зустріч з юними краєзнавцями Гніванської гімназії на чолі з вчителем Ковалем О.І., які брали участь у дослідженні подорожей Т.Г. Шевченка по Вінниччині. В районній газеті «Маяк» завідуючий музеєм Тамтура А.В. опублікував статтю «Унікальна виставка робіт митців із Сутисок» (до 200-річчя Великого Кобзаря).
  3. Також було надруковано в районній газеті «Маяк» матеріали з нагоди 95 річниці з дня народження героя Радянського Союзу уродженця Сутисок Єгоровича В.О. В музеї було також проведено науково-теоретичну конференцію з учнями старших класів з нагоди цієї дати.
  4. До 75 річниці з дня народження самодіяльного композитора і поета Івасика В.В. в музеї була проведена зустріч із сином композитора Романом Івасиком. Музей разом з працівниками місцевого будинку культури, вчителями місцевої школи, членами громадської ради музею та учнями школи 15 грудня 2014 року провели вечір реквієм присвячений творчості поета і композитора Івасика В.В.
Екскурсія для учнів місцевої школи  

Вечір реквієм з нагоди 75 річниці з дня  народження Івасика В.В.

2015 р. ознаменував посиленням в музеї виховної роботи по патріотичному вихованню підростаючого покоління, в зв’язку з продовженням воєнних дій на Сході нашої Батьківщини, де виборювалося право на мирне життя Українців.

Лише з смт Сутисок у бойових діях на Сході брало участь більше 30 воїнів. Вже стало традицією спільно разом з педагогами місцевих шкіл проводити уроки – мужності, зустрічі учнів з ветеранами радянсько-німецької війни та сьогоднішніми захисниками Вітчизни.

В лютому 2015 р. жителі Сутисок провели в останню путь жителя селища Мельника Віктора Павловича, який народився 1970 р. у м. Вінниці. Тривалий час проживав в смт Сутисках. З 13 серпня 2014 р. він в якості сапера проходив бойову службу у 9 роті 30 механізованої бригади. Важкі бойові умови на передовій, в холодну пору року викликали у нього важку легеневу хворобу.

Тривале лікування у військових госпіталях не дало результату. 11 лютого 2015 р. Мельник В.П. помер і був з військовими почестями похований на Сутисківському кладовищі.

В музейній кімнаті №4 було відкрито постійно діючу експозицію «Слава героям!», «Герої не вмирають!» про жителів смт Сутисок які загинули в боях з російськими агресорами на Донбасі та воїнів АТО уродженців Сутисок. Також організовано виставку дитячих малюнків для воїнів АТО. У березні 2015 р. була проведена зустріч учнів та вчителів Сутисківської СШ з військовослужбовцями Національної Гвардії України Лісніченком Вадимом та Гесалем Олександром. Які розповіли дітям з болем в очах про нелегкі бойові будні в зоні АТО, їм довелося служити на 6, 32, 36 блокпостах, обороняли гору Карачум.

До 70-річчя закінчення ІІ Світової війни та 71 річниці визволення України і Тиврівщини від німецьких загарбників в музеї була продовжена акція по виготовленню фотопортретів воїнів земляків які загинули 1941-1945 рр. на полі бою.

В музеї було відкрито виставку з нагоди 95 річниці з дня народження Голодриги П.Я. відомого в світі вченого біолога з смт Сутисок. Його і сьогодні називають «Батьком» виноградного селекціонування. Він вивів більше 90 сортів винограду.

Музей взяв активну участь в підготовці матеріалів до проведення виставки в смт Тиврові, в час проведення IV Міжнародного літературно-мистецького свята «Русалка Дністрова» та з нагоди 130 річниці з дня народження відомого поета Володимира Свідзінського.

В грудні місяці музей взяв активну участь в проведенні першої науково-краєзнавчої конференції з нагоди 365 річниці Краснянської битви та загибелі козацького полковника Д. Нечая.

Переглядів: 3234 | Додав: Редактор | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Історичний музей "Слава" смт. Сутиски © 2024